Archive for September 2013
ΤΟ ΒΑΡΥ ''ΦΟΡΤΙΟ” ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΤΣΑΝΤΑΣ
....Βλέπω καθημερινά τα παιδάκια ,κυρίως του δημοτικού, που είναι αναγκασμένα να κουβαλάνε στην πλατούλα τους την υπερβολικά βαριά τους τσάντα και σκέφτομαι πόσο κακό προκαλούν στην σπονδυλική τους και όχι μόνο.Μπορούμε να μειώσουμε τις άραγε τις συνέπειες από αυτό το βάρος?Αρκετά χρήσιμο είναι το άρθρο του
Αθανάσιου Μπαδέκα
Ορθοπαιδικού Χειρουργού Τραυματιολόγου
Διευθυντής ορθοπαιδικού Τμήματος ΕΛ.ΑΣ.
FOOT & ANKLE FELLOWSHIP, USA
Ας δούμε λοιπόν κατά πόσο το βάρος της σχολικής τσάντας μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το μυοσκελετικό σύστημα του παιδιού μας και κατά πόσο το βάρος αυτό είναι υπεύθυνο για την δημιουργία της σκολίωσης.
Σαφώς και το υπερβολικό βάρος των βιβλίων μέσα σε μία σχολική τσάντα μπορεί να δημιουργήσει συμπτώματα όπως οσφυαλγία και σπασμό των ραχιαίων και ιερονωτιαίων μυών της πλάτης.
Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που το υπερβολικό βάρος συνδυάζεται με άνιση κατανομή αυτού, όπως για παράδειγμα όταν έχουμε την τσάντα στην πλάτη μας φορεμένη μόνο στο ένα πλευρό ή όταν την κρατάμε στο χέρι.
Χρήσιμο είναι όταν μεταφέρουμε βαριά βιβλία να φοράμε την τσάντα στην πλάτη και από τους δύο ώμους ομοιόμορφα και καλό είναι το βάρος που σηκώνουμε να μην υπερβαίνει το 1/6 του σωματικού μας βάρους. Επίσης σε περιπτώσεις σημαντικού βάρους βοηθά η τσάντα με ροδάκια.
Τι μπορούμε λοιπόν να πάθουμε όταν δεν φοράμε την τσάντα σωστά και έχουμε σε αυτήν υπερβολικό βάρος?
Μπορούμε λοιπόν να έχουμε προβλήματα όπως οσφυαλγία, ραχιαλγία, και σπασμό ιερονωτιαίων μυών και ανταλγική κλίση δεν μπορεί όμως να αποκτήσουμε σκολίωση. Η σκολίωση είναι μία ανατομική παραλλαγή του μυοσκελετικού συστήματος που εμπεριέχει πλάγια κλίση και στροφή ταυτόχρονα της σπονδυλικής στήλης είτε στην αυχενική ή θωρακική ή την οσφυϊκή μοίρα αυτής.
Δεν υπάρχει καμία εργασία που να υποστηρίζει ότι η κακή στάση και το υπερβολικό βάρος της τσάντας μπορεί να προκαλέσει σκολίωση. Άλλο σκολίωση και άλλο (σχολίωση).
Η σκολίωση είναι μία κληρονομική (πάθηση) ανατομική παραλλαγή καλύτερα του μυοσκελετικού συστήματος με γενετική προδιάθεση.
Άτομα που έχουν σκολίωση λόγω κακής κατασκευής της σπονδυλικής στήλης είναι πιο επιρρεπή στον μυοσκελετικό πόνο από τον γενικό πληθυσμό, αλλά η σκολίωση από μόνη της δεν προκαλεί πόνο.
Μπορεί να έχουμε πόνο μυϊκό από τους μύες που δεν καταφύονται με σωστό προσανατολισμό στην σπονδυλική στήλη και μόνο αυτό. Αλλά η σχολική τσάντα με το βάρος της και την άσχημη στάση του σώματος δεν προκαλεί πόνο.
Θυμηθείτε ίση ομοιόμορφη κατανομή του βάρους στην τσάντα, η τσάντα στην πλάτη και στους δύο ώμους με βάρος όχι πάνω από το 1/6 του βάρους του σώματος του μαθητή.
πηγη iatropedia
Δ.Ζ.
ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΤΡΑΥΜΑΤΩΝ
Οι εξελίξεις στον τομέα της ιατρικής καθημερινά αυξάνονται και έχουν ως κύριο σκοπό να έχουμε καλύτερη και πιο ποιοτική περίθαλψη.Δείτε παρακάτω μία ανακάλυψη.
Επίδεσμος "διαβάζει" τις μολύνσεις
Επανάσταση στη στρατιωτική ιατρική με την ανακάλυψη επιδέσμου για την αντιμετώπιση πολεμικών τραυμάτων.
Μια επαναστατική τεχνική για την ανίχνευση της μόλυνσης στα τραύματα και τον καθορισμό του βακτηριακού στελέχους περιγράφηκε από τον Δρ. Steve Rimmer του Πανεπιστημίου του Sheffield. Η αξία της παραπάνω διαδικασίας, κυρίως στις ένοπλες δυνάμεις κατά τη διάρκεια πολεμικών συρράξεων, είναι σημαντική.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες κατασκευάστηκε ένα πολυμερές, το οποίο όταν έρχεται σε επαφή με ανοιχτό τραύμα αμέσως μετά τον τραυματισμό, υπό μορφή επικάλυψης (πιεστικός επίδεσμος) ανιχνεύει σε μια ώρα την ανάπτυξη της μόλυνσης. Δηλαδή ανιχνεύει την εμφάνιση βακτηριδίων - μικροβίων μέσα από μια αντίδραση αυτών με το πολυμερές. Το φαινόμενο αυτό μπορούμε να το αντιληφθούμε με έναν απλό φορητό λαμπτήρα (φακό UV) όταν φωτίσουμε το σημείο του επιδέσμου που καλύπτει το τραύμα. Ο φωτισμός θα προκαλέσει φωτεινή αντανάκλαση. Η φωτεινή αυτή αντανάκλαση μπορεί να μας καθορίσει την όχι μόνο ύπαρξη βακτηριδίων αλλά και σε ποιά ομάδα ανήκουν.
Όπως αντιλαμβάνεται κανείς στα πεδία της μάχης δεν είναι δυνατόν να γίνουν μικροβιολογικές εξετάσεις. Ο χρόνος δε ανάπτυξης της μικροβιακής μόλυνσης μετά από ένα τραυματισμό είναι άγνωστος κατά βάση. Αν και στα τρίπτυχα του ΝΑΤΟ (Emergency Medicine), όπως αναφέρει ο Ταξίαρχος Υγειονομικού Δρ. Π. Ευσταθίου ο "Χρυσός Κανόνας" (Gold Standard) είναι η χορήγηση αντιβιοτικού μέσα στις πρώτες έξι έως οκτώ ώρες από τον τραυματισμό. Ωστόσο, πάντοτε υπάρχει ένα κενό για τη διάγνωση της έναρξης της μολύνσεως σε κάθε τραυματισμό.
Βάσει των ανωτέρω, η ανακάλυψη του παραπάνω πιεστικού επιδέσμου εμποτισμένου με το πολυμερές θα φέρει την επανάσταση στη στρατιωτική ιατρική και θα σώσει χιλιάδες στρατιώτες ή τραυματίες κατά τη διάρκεια των πολεμικών συρράξεων.
Πηγη :ιatopedia.gr από Βασιλική Καρυώτη, Πάνος Ευσταθίου
Δ.Ζ.
ΠΟΝΟΣ- Ο ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΜΑΣ!
Κάθε φορά που πονάμε προσπαθούμε να βρούμε τρόπο να σταματήσουμε αυτό το αίσθημα.Σε πολλές περιπτώσεις επειδή νομίζουμε πως γνωρίζουμε την προέλευση του πόνου από παλιότερη αιτία καταφεύγουμε στην κατανάλωση αναλγητικών με ουσίες αρκετά ισχυρές αλλά ακόμα και σε αντιβιώσεις π.χ όταν πονά το δόντι.Με όλες αυτές τις ενέργειές μας ξεχνάμε κάτι πάρα πολύ βασικό---πως ο πόνος,όσο παράξενο και αν ακούγεται, είναι σύμμαχός μας .Δεν πρέπει ποτέ να αγνοούμε οποιαδήποτε μορφή πόνου που θα εκδηλώσουμε ,ακόμα και μας έχει ξανά συμβεί και πολύ περισσότερο όταν αυτός εξακολουθεί να υφίσταται.
Κάποια είδη πόνων που δεν πρέπει με τίποτα να τους αγνοήσουμε παραθέτονται πιο κάτω:
1. Ο χειρότερος πονοκέφαλος της ζωής σας. Αν παρουσιάσετε ξαφνικά έναν τρομερά δυνατό, ανεξήγητο πόνο στο κεφάλι, που σε τίποτα δεν θυμίζει τον κλασικό πονοκέφαλο που παρουσιάζετε από καιρού εις καιρόν, συμβουλευθείτε έναν γιατρό.
«Η πιθανή αιτία του μπορεί να είναι από κάτι απλό, όπως πονοκέφαλος εξαιτίας ιγμορίτιδας, έως αιμορραγία ή όγκος στον εγκέφαλο», λέει η δρ Σάντρα Φράιχοφερ, εκπρόσωπος του Αμερικανικού Κολεγίου Παθολόγων (ACP).
Από την πλευρά της, η δρ Σάρον Μπράνγκμαν, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Γηριατρικής Εταιρείας (AGS) τονίζει πως «η έκφραση “έχω τον χειρότερο πονοκέφαλο στη ζωή μου” σε αρκετές περιπτώσεις αποτελεί κλασική ένδειξη ανευρύσματος στον εγκέφαλο. Συνεπώς, ο ασθενής πρέπει να πάει αμέσως στα επείγοντα».
2. Πόνος στο στήθος, στη γνάθο, στον ώμο, στο μπράτσο και στην κοιλιά.Ο πόνος στο στήθος γενικώς είναι κάτι που πρέπει να ελέγχεται, διότι μπορεί να οφείλεται σε πνευμονία ή έμφραγμα. Αυτό, ωστόσο, που πρέπει να θυμάστε είναι ότι τα καρδιολογικά προβλήματα δεν εκδηλώνονται μόνο με πόνο ούτε μόνο στο στήθος, κατά τον δρα Τζέρομ Κοέν, διευθυντή του Τμήματος Προληπτικής Καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σαιντ Λούις.
«Οι καρδιολογικοί ασθενείς μιλούν για αίσθημα πίεσης ή βάρους στο στήθος, αλλά και για ενοχλήματα ή πόνο στο λαιμό, στη γνάθο, στον αριστερό ώμο ή μπράτσο, καθώς και στο στομάχι», λέει.
«Αυτά τα συμπτώματα σε έναν υγιή 18χρονο δεν θα με ανησυχούσαν ιδιαιτέρως, αλλά σε έναν μεγαλύτερο άνθρωπο που ξέρει ότι έχει παράγοντες κινδύνου για καρδιολογικό πρόβλημα επειδή λ.χ. καπνίζει ή τρώει ανθυγιεινά, απαιτούν άμεσο έλεγχο από έναν γιατρό - και όχι να αποδίδονται λ.χ. σε πολυφαγία ή να εκλαμβάνονται ως καούρες».
Έλεγχο θέλει και η διακοπτόμενη ενόχληση ή πόνος σε αυτά τα σημεία, που εμφανίζεται υπό συγκεκριμένες συνθήκες (λ.χ. όταν περπατάτε), διότι μπορεί να αποτελεί χαρακτηριστική ένδειξη στηθάγχης.
Εξυπακούεται, ότι τα ενοχλήματα αυτά δεν πρέπει να ανησυχούν μόνο τους άνδρες, αλλά και τις γυναίκες, οι οποίες μετά την κλιμακτήριο κινδυνεύουν εξίσου με τους άντρες να αρρωστήσουν από την καρδιά τους.
3. Πόνος χαμηλά στη ράχη ή ανάμεσα στις ωμοπλάτες.Συνήθως οφείλεται στην αρθρίτιδα, κατά την δρα Μπράνγκμαν, η οποία είναι καθηγήτρια και επικεφαλής του Τμήματος Γηριατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, στο Σίρακιουζ.
Άλλες πιθανές διαγνώσεις είναι έμφραγμα, πρόβλημα στην κοιλιά, ακόμα και οξύς διαχωρισμός της αορτής – μία επικίνδυνη για τη ζωή κατάσταση που αφορά την κύρια αρτηρία του σώματος και εκδηλώνεται συνηθέστερα σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, που πάσχουν από υπέρταση, έχουν ιστορικό προβλημάτων με το κυκλοφορικό, καπνίζουν ή έχουν «ζάχαρο».
4. Πολύ δυνατός πόνος στην κοιλιά.Πιθανές αιτίες είναι η σκωληκοειδίτιδα, τα προβλήματα στη χοληδόχο κύστη και το πάγκρεας, το έλκος στο στομάχι ή αλλού στο πεπτικό και οι αποφράξεις των εντέρων – ασθένειες που χρειάζονται άμεση ιατρική αντιμετώπιση.
5. Εξουθενωτικός πόνος στη γάμπα.Μία από τις λιγότερο γνωστές απειλές για την υγεία είναι η δημιουργία θρόμβωσης σε φλέβα βαθιά στο πόδι – μία κατάσταση που συσχετίζεται με προβλήματα όπως η παχυσαρκία, η ακινησία, η εγκυμοσύνη, διάφορα ορμονικά προβλήματα και ο καρκίνος.
Αν ο θρόμβος απελευθερωθεί από το πόδι και, μέσω του αίματος, φτάσει στους πνεύμονες, μπορεί να προκαλέσει πνευμονική εμβολή και να κοστίσει τη ζωή, κατά την δρα Φράιχοφερ. Αν συνεπώς πονάτε στη γάμπα, πρέπει να πάτε αμέσως στο γιατρό – ιδίως εάν δείτε πως υπάρχει και πρήξιμο.
6. Καυστικός πόνος στα πόδια.Σχεδόν το ένα στα τέσσερα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, δεν ξέρουν ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το σάκχαρό τους, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Διαβήτη (ADA).
Η αίσθηση καψίματος στα πόδια σαν κάτι να τα τρυπάει με βελόνες μπορεί να αποτελεί ένδειξη αδιάγνωστου διαβήτη, ο οποίος έχει ήδη προκαλέσει ως επιπλοκή την περιφερειακή νευροπάθεια, η οποία και δημιουργεί τον πόνο.
7. Ασαφείς, διάχυτοι πόνοι.Τα ασαφή επώδυνα συμπτώματα σε διάφορα σημεία του σώματος αποτελούν συχνή ένδειξη κατάθλιψης, κατά τον δρα Τόμας Γουάιζ, διευθυντή του Τμήματος Ψυχιατρικής στο Νοσοκομείο Inova Fairfax, στη Βιρτζίνια.
Επειδή,ωστόσο, οι πόνοι αυτοί μπορεί να είναι χρόνιοι και όχι τρομερά ενοχλητικοί, οι ασθενείς μπορεί να μην κάνουν τη συσχέτιση.
Αν, συνεπώς, ένας άνθρωπος παρουσιάζει απώλεια ενδιαφέροντος για πράγματα που κάποτε τον ευχαριστούσαν, αδυνατεί να δουλέψει και να λειτουργήσει όπως παλιά, κλείνεται στον εαυτό του και παρουσιάζει και αυτούς τους πόνους, πρέπει να απευθυνθεί σε έναν ειδικό.
Δ.Ζ.
Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Weekend
ΓΡΙΠΗ:ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ-ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Το φθινόπωρο εκτός από μεταβατική περίοδος, από το το καλοκαίρι προς το χειμώνα ,είναι και η εποχή όπου αρχίσει δειλά δειλά να μπαίνει στη ζωή μας και η γρίπη.Μια ασθένεια που εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες, με διαφορετικά συμπτώματα αλλά και μορφές σοβαρότητας για κάθε οργανισμό. Μπορούμε άραγε να προστατέψουμε τον οργανισμό μας από τον ιό της γρίπης?
Σύμφωνα με οδηγίες γιατρών μπορούμε να λάβουμε τα παρακάτω μέτρα-προφυλάξεις
1.Κατά το πλύσιμο των χεριών να τα πλένετε με νερό και σαπούνι τουλάχιστον επί είκοσι δευτερόλεπτα, γιατί αυτός είναι ο ελάχιστος χρόνος που απαιτείται για να φονευτούν ιοί και μικρόβια.
2.Να πλένετε τα χέρια σας μετά από χειραψίες, χρηματικές συναλλαγές, μετά την επιστροφή σας στο σπίτι από την εργασία, μετά την αφόδευση και πριν το φαγητό.
3.Κατά το πλύσιμο των χεριών, δεν πρέπει να αμελείτε τις πτυχές των δακτύλων και τις περιοχές ανάμεσα από τα δάχτυλα, τις περιοχές κάτω από τα νύχια, τους καρπούς, τη ραχιαία και παλαμιαία επιφάνεια των δακτύλων.
4.Να αερίζετε συχνά τους κλειστούς χώρους για να εκδιώκονται οι ιοί και τα μικρόβια.Να αποφεύγετε τη στενή επαφή με άτομα που έχουν συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού. Να αποφεύγετε χώρους με συνωστισμό.
5.Να αποφεύγετε να αγγίζετε με ακάθαρτα χέρια τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας που αποτελούν τις κύριες πρώτες θέσεις πιθανού εποικισμού λοιμογόνων παραγόντων.
6.Μην καπνίζετε. Ο άκαυστος καπνός περιέχει νικοτίνη, καρκινογόνες ουσίες και τοξίνες, με την καύση όμως οι βλαπτικές ουσίες σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες πολλαπλασιάζονται λόγω της εξαέρωσης, της πυρόλυσης της πυροσύνθεσης του καπνού και των άλλων χημικών προσθέτων που χρησιμοποιούνται, με αποτέλεσμα το ενεργητικό και παθητικό κάπνισμα (παραμονή σε χώρο καπνιζόντων) να συνδέεται με πτώση της αμυντικής ικανότητας του σώματος.
7.Να ενισχύσετε περαιτέρω το ανοσοποιητικό σας σύστημα κάνοντας διατροφή ισορροπημένη σε θερμίδες και χαμηλή σε κορεσμένα και trans λιπαρά τα οποία ανευρίσκονται κλασικά στο βούτυρο, τα ζωικά λίπη, τις μαργαρίνες αλλά και στα φυτικά έλαια των τυποποιημένων προϊόντων και των εστιατορίων. Να αποφεύγετε την κατάχρηση αλκοόλ – γλυκών και να περιορίσετε το κόκκινο κρέας.
8.Να ενισχύσετε τα λευκά σας αιμοσφαίρια, τροφοδοτώντας τα σε καθημερινή βάση με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που ευρίσκονται σε φρέσκα φρούτα λαχανικά, ω3 λιπαρά οξέα που ευρίσκονται στο ψάρι. Η μεσογειακή διατροφή που χαρακτηρίζεται από άφθονη κατανάλωση φρούτων λαχανικών, συστηματική κατανάλωση οσπρίων extra παρθένου ελαιόλαδου ψωμιού ολικής άλεσης, είναι το συνιστώμενο διατροφικό μοντέλο.
9.Να διατηρείτε καλή φυσική κατάσταση αποφεύγοντας την καθιστική ζωή. Η καλή φυσική κατάσταση διατηρεί σε ετοιμότητα τις αμυντικές εφεδρείες του σώματος.
10.Εάν είστε άνω των εξήντα ετών, πάσχετε από χρόνιο νόσημα, έρχεστε σε στενή επαφή με μωρά ή ηλικιωμένους ή καπνίζετε επί είκοσι έτη τουλάχιστον, μπορείτε να απευθυνθείτε σε γιατρό, για ενισχυτικά εμβόλια.
Μια συμβουλή.Ποτέ μην καταφεύγετε σε φάρμακα ή αντιβιώσεις που τυχόν υπάρχουν στο φαρμακείο του σπιτιού σας ,χωρίς να πάτε να σας εξετάσει ο γιατρός ,γιατί το φάρμακο που θα πάρετε να μην είναι το κατάλληλο και το μόνο που θα πετύχετε θα είναι να επιβαρύνετε τον οργανισμό σας με χημικά χωρίς αποτέλεσμα .
ΚΑΛΟ ΧΕΙΜΩΝΑ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΙΠΗ
Η γρίπη είναι μια οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από διάφορους ιούς οι οποίοι μπαίνουν στον οργανισμό μας με την εισπνοή σταγονιδίων που εκπέμπονται με την ομλία, τον βήχα ή το φτέρνισμα των νοσούντων. Υπάρχουν 3 βασικοί τύποι ιών που προκαλούν τη γρίπη ήτοι ο Α, ο Β και ο C. Ο τύπος Α προκαλεί τις πιο σοβαρές λοιμώξεις και ο C τις πιο ελαφρές. Έξαρση της γρίπης παρουσιάζεται μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου οπότε και εκδηλώνονται κάθε χρόνο σποραδικά κρούσματα. Κάθε 2-3 χρόνια συνήθως έχουμε εμφάνιση επιδημιών γρίπης, ενώ κάθε 10-15 χρόνια έχουμε πανδημίες όπου η πλειονότητα του πληθυσμού μιας χώρας προσβάλλεται από την νόσο. Μεγάλες πανδημίες γρίπης είχαμε το 1918, το 1957, το 1968 και το 1977. Εξ αυτών η πιο σοβαρή ήταν αυτή του 1918 που θρηνήσαμε 21 εκατομμύρια θανάτους. Ο χρόνος επώασης της γρίπης είναι 1-3 ημέρες και ο πάσχων μεταδίδει τη νόσο 1 ημέρα πριν και 3-7 ημέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Τα κύρια συμπτώματα της γρίπης είναι: πονοκέφαλος πόνοι στις αρθρώσεις και στην πλάτη ζάλη και ίλιγγος αδυναμία και κομάρες πυρετός υψηλός που έρχεται συνήθως απότομα και συνοδεύεται από ρίγη και διαρκεί 3-4 ημέρες έντονοι ιδρώτες Στη γρίπη σπάνια έχουμε τρέξιμο ή μπούκωμα της μύτης, ενώ μπορεί να υπάρχουν βήχας, φτερνίσματα, ανορεξία, ναυτία και έμετος. Τα έντονα συμπτώματα της γρίπης διαρκούν 4-6 ημέρες, ενώ πλήρης αποκατάσταση της υγείας έχουμε 7-10 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Μερικές βαριές περιπτώσεις μπορεί να κρατήσουν και μερικές εβδομάδες, ενώ σε αρκετά άτομα η γρίπη αφήνει ένα βήχα και ένα αίσθημα αδυναμίας που κρατά μερικές εβδομάδες. Η σημασία της γρίπης σαν νόσου οφείλεται κυρίως στην ταχύτητα εξάπλωσής της και στη βαρύτητα των επιπλοκών που, ευτυχώς, σπάνια εμφανίζονται. Οι επιπλοκές που είναι τα κύρια αίτια θνησιμότητας από γρίπη αφορούν κυρίως το αναπνευστικό σύστημα και εκδηλώνονται με πνευμονία ή βρογχίτιδα. κ.α. Η γρίπη δεν θα πρέπει να συγχέεται με το κοινό κρυολόγημα που προκαλείται από διαφορετικούς ιούς, είναι πολύ πιο συχνό και εκδηλώνεται συνήθως με ελαφρότερη συμπτωματολογία. Η θεραπευτική αντιμετώπιση τόσο του κοινού κρυολογήματος όσο και της γρίπης γίνεται συμπτωματικά, προσπαθούμε δηλ. με διάφορα πρακτικά ή φαρμακευτικά μέσα να ανακουφίσουμε τον πάσχοντα από τα συμπτώματά του. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η ανάπαυση σε θερμό περιβάλλον και τα ζεστά πώματα αρκούν για να δώσουν την ευκαιρία στη νόσο να κάνει τον κύκλο της και να υποχωρήσει. Σπανιότερα θα χρειασθεί κάποιο αντιπυρετικό, παυσίπονο, αντιβηχικό ή αποσυμφορητικό της μύτης. Τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία δράση στις ιώσεις και κατά συνέπεια δεν έχουν θέση στη γρίπη. Διαπράττει μεγάλο λάθος πολύς κόσμος που καταφεύγει στη λήψη αντιβιοτικών από μόνος του ή μετά από πίεση στο γιατρό του. Για την πρόληψη της γρίπης υπάρχει σήμερα εμβόλιο το οποίο όμως είναι αποτελεσματικό στο 75% των περιπτώσεων. Το εμβόλιο της γρίπης δεν συνιστάται για όλα τα άτομα αλλά μόνο γι αυτά που βρίσκονται σε κίνδυνο, όπως π.χ υπερήλικες, άτομα που πάσχουν από πνευμονοπάθειες ή καρδιοπάθειες ή νεφροπάθειες, διαβητικά άτομα και άτομα που εργάζονται σε υγειονομικές υπηρεσίες. Οι ιοί της γρίπης μεταμορφώνονται από καιρό σε καιρό. Οι ιοί Α και Β μεταβάλλονται ελαφρώς κάθε χρόνο, γεγονός που μας υποχρεώνει να παρασκευάζουμε νέα εμβόλια. Κάθε 10 χρόνια περίπου ο ιός Α μεταμορφώνεται τελείως δημιουργώντας ένα τελείως νέο ιό και καθώς δεν υπάρχει ανοσία στον ιό αυτό εύκολα προκαλεί πανδημίες. Το εμβόλιο της γρίπης αποτελείται από αδρανοποιημένους ή εξασθενημένους Α και Β ιούς της γρίπης. Συνιστάται να γίνεται με τις αρχές του φθινοπώρου ώστε το άτομο να είναι ανοσοποιημένο την εποχή της έξαρσης της νόσου δηλ. τον χειμώνα. Μια δεύτερη δόση εμβολίου, κυρίως τον Ιανουάριο, ολοκληρώνει την ανοσία του ατόμου. Μοναδική αντένδειξη για την διενέργεια του εμβολίου είναι η υπερευαισθησία (αλλεργία) του ατόμου στο αβγό η ύπαρξη ιστορικού προηγούμενης αλλεργίας στο εμβόλιο. Επίσης στις εγκύους δεν συνιστάται το εμβόλιο της γρίπης. Σοβαρές παρενέργειες δεν έχει το εμβόλιο της γρίπης. Οι πιο συχνά εμφανιζόμενες είναι ο πόνος και η ερυθρότητα στο σημείο της ενέσεως που διαρκούν 1-2 ημέρες και που εμφανίζονται στο 1/3 των εμβολιασθέντων ατόμων. Άλλες παρενέργειες είναι ο πυρετός, η κακουχία, και οι μυαλγίες που εμφανίζονται 6-12 ώρες μετά την ένεση και μοιάζουν με ελαφρά μορφή γρίπης. Σπανιότερες είναι οι αντιδράσεις υπερευαισθησίας που παρουσιάζονται σε άτομα με ειδική ευαισθησία στο αβγό. Θα πρέπει να γίνει γνωστό ότι αν ένα μη εμβολιασμένο άτομο έλθει σε επαφή με κάποιον πάσχοντα από γρίπη τότε η διενέργεια του εμβολίου εκείνη τη στιγμή δεν τον προφυλάσσει διότι όπως είπαμε απαιτείται κάποιος χρόνος για την ανάπτυξη της ανοσίας.
Σπαντιδέας Αναστάσιος
ΚΑΛΟ ΧΕΙΜΩΝΑ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΙΠΗ
Η γρίπη είναι μια οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από διάφορους ιούς οι οποίοι μπαίνουν στον οργανισμό μας με την εισπνοή σταγονιδίων που εκπέμπονται με την ομλία, τον βήχα ή το φτέρνισμα των νοσούντων. Υπάρχουν 3 βασικοί τύποι ιών που προκαλούν τη γρίπη ήτοι ο Α, ο Β και ο C. Ο τύπος Α προκαλεί τις πιο σοβαρές λοιμώξεις και ο C τις πιο ελαφρές. Έξαρση της γρίπης παρουσιάζεται μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου οπότε και εκδηλώνονται κάθε χρόνο σποραδικά κρούσματα. Κάθε 2-3 χρόνια συνήθως έχουμε εμφάνιση επιδημιών γρίπης, ενώ κάθε 10-15 χρόνια έχουμε πανδημίες όπου η πλειονότητα του πληθυσμού μιας χώρας προσβάλλεται από την νόσο. Μεγάλες πανδημίες γρίπης είχαμε το 1918, το 1957, το 1968 και το 1977. Εξ αυτών η πιο σοβαρή ήταν αυτή του 1918 που θρηνήσαμε 21 εκατομμύρια θανάτους. Ο χρόνος επώασης της γρίπης είναι 1-3 ημέρες και ο πάσχων μεταδίδει τη νόσο 1 ημέρα πριν και 3-7 ημέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Τα κύρια συμπτώματα της γρίπης είναι: πονοκέφαλος πόνοι στις αρθρώσεις και στην πλάτη ζάλη και ίλιγγος αδυναμία και κομάρες πυρετός υψηλός που έρχεται συνήθως απότομα και συνοδεύεται από ρίγη και διαρκεί 3-4 ημέρες έντονοι ιδρώτες Στη γρίπη σπάνια έχουμε τρέξιμο ή μπούκωμα της μύτης, ενώ μπορεί να υπάρχουν βήχας, φτερνίσματα, ανορεξία, ναυτία και έμετος. Τα έντονα συμπτώματα της γρίπης διαρκούν 4-6 ημέρες, ενώ πλήρης αποκατάσταση της υγείας έχουμε 7-10 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Μερικές βαριές περιπτώσεις μπορεί να κρατήσουν και μερικές εβδομάδες, ενώ σε αρκετά άτομα η γρίπη αφήνει ένα βήχα και ένα αίσθημα αδυναμίας που κρατά μερικές εβδομάδες. Η σημασία της γρίπης σαν νόσου οφείλεται κυρίως στην ταχύτητα εξάπλωσής της και στη βαρύτητα των επιπλοκών που, ευτυχώς, σπάνια εμφανίζονται. Οι επιπλοκές που είναι τα κύρια αίτια θνησιμότητας από γρίπη αφορούν κυρίως το αναπνευστικό σύστημα και εκδηλώνονται με πνευμονία ή βρογχίτιδα. κ.α. Η γρίπη δεν θα πρέπει να συγχέεται με το κοινό κρυολόγημα που προκαλείται από διαφορετικούς ιούς, είναι πολύ πιο συχνό και εκδηλώνεται συνήθως με ελαφρότερη συμπτωματολογία. Η θεραπευτική αντιμετώπιση τόσο του κοινού κρυολογήματος όσο και της γρίπης γίνεται συμπτωματικά, προσπαθούμε δηλ. με διάφορα πρακτικά ή φαρμακευτικά μέσα να ανακουφίσουμε τον πάσχοντα από τα συμπτώματά του. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η ανάπαυση σε θερμό περιβάλλον και τα ζεστά πώματα αρκούν για να δώσουν την ευκαιρία στη νόσο να κάνει τον κύκλο της και να υποχωρήσει. Σπανιότερα θα χρειασθεί κάποιο αντιπυρετικό, παυσίπονο, αντιβηχικό ή αποσυμφορητικό της μύτης. Τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία δράση στις ιώσεις και κατά συνέπεια δεν έχουν θέση στη γρίπη. Διαπράττει μεγάλο λάθος πολύς κόσμος που καταφεύγει στη λήψη αντιβιοτικών από μόνος του ή μετά από πίεση στο γιατρό του. Για την πρόληψη της γρίπης υπάρχει σήμερα εμβόλιο το οποίο όμως είναι αποτελεσματικό στο 75% των περιπτώσεων. Το εμβόλιο της γρίπης δεν συνιστάται για όλα τα άτομα αλλά μόνο γι αυτά που βρίσκονται σε κίνδυνο, όπως π.χ υπερήλικες, άτομα που πάσχουν από πνευμονοπάθειες ή καρδιοπάθειες ή νεφροπάθειες, διαβητικά άτομα και άτομα που εργάζονται σε υγειονομικές υπηρεσίες. Οι ιοί της γρίπης μεταμορφώνονται από καιρό σε καιρό. Οι ιοί Α και Β μεταβάλλονται ελαφρώς κάθε χρόνο, γεγονός που μας υποχρεώνει να παρασκευάζουμε νέα εμβόλια. Κάθε 10 χρόνια περίπου ο ιός Α μεταμορφώνεται τελείως δημιουργώντας ένα τελείως νέο ιό και καθώς δεν υπάρχει ανοσία στον ιό αυτό εύκολα προκαλεί πανδημίες. Το εμβόλιο της γρίπης αποτελείται από αδρανοποιημένους ή εξασθενημένους Α και Β ιούς της γρίπης. Συνιστάται να γίνεται με τις αρχές του φθινοπώρου ώστε το άτομο να είναι ανοσοποιημένο την εποχή της έξαρσης της νόσου δηλ. τον χειμώνα. Μια δεύτερη δόση εμβολίου, κυρίως τον Ιανουάριο, ολοκληρώνει την ανοσία του ατόμου. Μοναδική αντένδειξη για την διενέργεια του εμβολίου είναι η υπερευαισθησία (αλλεργία) του ατόμου στο αβγό η ύπαρξη ιστορικού προηγούμενης αλλεργίας στο εμβόλιο. Επίσης στις εγκύους δεν συνιστάται το εμβόλιο της γρίπης. Σοβαρές παρενέργειες δεν έχει το εμβόλιο της γρίπης. Οι πιο συχνά εμφανιζόμενες είναι ο πόνος και η ερυθρότητα στο σημείο της ενέσεως που διαρκούν 1-2 ημέρες και που εμφανίζονται στο 1/3 των εμβολιασθέντων ατόμων. Άλλες παρενέργειες είναι ο πυρετός, η κακουχία, και οι μυαλγίες που εμφανίζονται 6-12 ώρες μετά την ένεση και μοιάζουν με ελαφρά μορφή γρίπης. Σπανιότερες είναι οι αντιδράσεις υπερευαισθησίας που παρουσιάζονται σε άτομα με ειδική ευαισθησία στο αβγό. Θα πρέπει να γίνει γνωστό ότι αν ένα μη εμβολιασμένο άτομο έλθει σε επαφή με κάποιον πάσχοντα από γρίπη τότε η διενέργεια του εμβολίου εκείνη τη στιγμή δεν τον προφυλάσσει διότι όπως είπαμε απαιτείται κάποιος χρόνος για την ανάπτυξη της ανοσίας.
Σπαντιδέας Αναστάσιος
Δ.Ζ
iPHONE 5C:ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗ.
Επιπλέον, οι χρήστες του iPHONE 5C θα μπορούν να κατεβάζουν δωρεάν κάποιες χρήσιμες εφαρμογές όπως το iPhoto, το οποίο είναι μία εφαρμογή που μας βοηθάει να επεξεργαζόμαστε τις φωτογραφίες μας, το iMovie, με το οποίο θα βγάλουμε τον σκηνοθέτη από μέσα μας και με την βοήθεια των εξαιρετικών εργαλείων της apple θα κάνουμε τα βίντεο μας πιο επαγγελματικά.Άλλες εφαρμογές είναι το Pages,που μας βοηθάει να κάνουμε τα έγγραφά μας πιο ωραία.Το Numbers θα λύσει τα χέρια των επιχειρηματιών αφού είναι ένας διαχειριστής δεδομένων.Keynote,ένας δημιουργός παρουσιάσεων.Τέλος το Podcasts που μας βοηθάει να ανακαλύψουμε,να εγγραφούμε και να παίξουμε όλα τα είδη Podcasts στο κινητό μας,και το iBooks είναι μία "κινητή βιβλιοθήκη" με όλα τα best-seller και όχι μόνο....
Το iPHONE 5C θα είναι διαθέσιμο στις μεγάλες αγορές στις 20 Σεπτεμβρίου, ενώ στην Ελλάδα στις αρχές με μέσα Οκτωβρίου.Θα είναι διαθέσιμο σε 5 χρώματα: πράσινο, μπλε, κίτρινο, κοραλλί-κόκκινο και μαύρο.Όμως θα μπορούμε να το κάνουμε ακόμη πιο όμορφο με τις ειδικές θήκες που διαθέτονται σε πολλά χρώματα για αμέτρητους συνδυασμούς, των οποίων η τιμή φημολογείται να είναι 29$ η καθεμία.Η τιμή του ανέρχεται στα 99$ με διετές συμβόλαιο στις ΗΠΑ,ενώ η τιμή του στην Ελλάδα θα είναι κοντά στα 549 ευρώ στην έκδοση των 16GB.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε τα τεχνικά χαρακτηριστικά του:
iPhone 5C
Λειτουργικό σύστημα: iOS 7
Επεξεργαστής: Α6 64-bit αρχιτεκτονική(?) 1.3GHz διπύρηνος
GPU: PowerVR SGX 543MP3
Μνήμη RAM: 1GB
4G/ LTE
Οθόνη: 4 ίντσες, Retina, LCD IPS, 1136×640 pixels, 326 ppi
Κάμερα: 8 Megapixel, BSI, διπλό LED flash, Full HD video 1920×1080 pixels/ 30 fps
Δεύτερη κάμερα: 1.2 Megapixel, BSI, HD video 1280×720 pixels
Ενσωματωμένη μνήμη: 16GB/ 32GB
Κάρτα μνήμης: Όχι
Wi-Fi n, DLNA, GPS/ Glonass, Bluetooth 4.0, Lighting connector (USB)
Μπαταρία: 1440 mAh
Διαστάσεις: 124.4×59.2×8.97 χλστ.
Βάρος: 132 γρ.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε φωτογραφίες αλλά και βίντεο:
iPHONE 5S:ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ,ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗ.
Επίσης, μια νέα χρήσιμη δυνατότητα έχει δοθεί από την μητέρα apple, το Touch ID το οποίο είναι ένας ένας ψηφιακός αναγνώστης δαχτυλικών αποτυπωμάτων.Το πολυαναμενόμενο αυτό προϊόν θα είναι διαθέσιμο στις μεγάλες αγορές στις 20 Σεπτεμβρίου, ενώ στην Ελλάδα θα είναι διαθέσιμο στις αρχές με μέσα Οκτωβρίου.Τα χρώματα στα οποία θα είναι διαθέσιμο είναι το χρυσό,το ασημί και το μαύρο-ανθρακί. Η τιμή του στις ΗΠΑ είναι 199$ με διετές συμβόλαιο, η τιμή του στην Ελληνική αγορά δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμα αλλά θα είναι κοντά στα 649 ευρώ στην έκδοση των 16GB.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε τα τεχνικά χαρακτηριστικά του:
Λειτουργικό σύστημα: iOS 7
Επεξεργαστής: Apple A7 (64-bit αρχιτεκτονική) διπύρηνος
GPU: ?
Μνήμη RAM: ?
4G/ LTE
Οθόνη: 4 ίντσες, Retina, LCD IPS, 1136×640 pixels, 326 ppi
Κάμερα: 8 Megapixel, BSI, διπλό LED flash True Tone, Full HD video 1920×1080 pixels/ 30 fps
Δεύτερη κάμερα: 1.2 Megapixel, BSI, HD video 1280×720 pixels/ 30 fps, HD video 1280×720 pixels/ 120 fps
Ενσωματωμένη μνήμη: 16GB/ 32GB/ 64GB
Κάρτα μνήμης: Όχι
Wi-Fi n, DLNA, GPS/ Glonass, Bluetooth 4.0, Lighting connector (USB), Touch ID
Μπαταρία: 1440 mAh
Διαστάσεις: 123.8×58.6×7.6 χλστ.
Βάρος: 112 γρ.
Παρακάτω θα δείτε κάποιες φωτογραφίες άλλα και βίντεο από το iPhone 5s:
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Πρώτων Βοηθειών (κάθε 2ο Σάββατο του Σεπτεμβρίου)
καλό θα ήταν να αναφερθούμε λίγο σε αυτές.Τι είναι οι Πρώτες Βοήθειες? Είναι το σύνολο των πρώτων ενεργειών που κάνουμε στο τόπο του ατυχήματος με ότι πρόχειρα μέσα διαθέτουμε με σκοπό
α.να σώσουμε τη ζωή του ασθενούς-τραυματίαβ.να μην επιδεινωθεί η κατάστασή του και
γ.να μειωθεί ο πόνος του. Το ποιο σημαντικό είναι να έχουμε εξασφαλίσει την δική μας ασφάλεια έτσι ώστε να μπορέσουμε να προσφέρουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη βοήθειά μας.Πρώτο βήμα μας σε κάποιο περιστατικό είναι εξασφάλιση ασφαλούς περιβάλλοντος (π.χ διακοπή ρεύματος σε ηλεκτροπληξία,ασφάλεια αυτοκινήτου σε τροχαίο,κατάσβεση φωτιάς και άμεσο απεγκλωβισμό ατόμου σε περίπτωση πυρκαγιάς)
Αμέσως μετά πρέπει να καλέσουμε το 166.Η κλήση μας θα πρέπει να παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για καλύτερη κατανόηση .Αναφέρουμε τα εξής....
-Τόπο ατυχήματος
-Τύπο ατυχήματος
-Αριθμό τραυματιών
-Χρόνο του ατυχήματος
-Το όνομα μας και το τηλέφωνό μας
-Πληροφορίες που τυχόν μας ζητηθούν από το 166
-ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΠΡΩΤΟΙ ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΜΕΙΣ.
Κατά την αναμονή του ΕΚΑΒ παρέχουμε τις Πρώτες Βοήθειες.Μπορεί να μην είμαστε γνώστες, παρόλα αυτά πολύ σημαντικό είναι,για τον ασθενή-τραυματία, να βλέπει και να νιώθει πως κάποιος είναι δίπλα του και τον στηρίζει ψυχολογικά .Σε όλη την διάρκεια, αν φυσικά έχει τις αισθήσεις ,του προσπαθούμε να μάθουμε τα στοιχεία του και κάποιες πληροφορίες για ασθένεια λήψη φαρμάκων κ.α.Σε αντίθετη περίπτωση συλλέγουμε τις πληροφορίες από κάποιον συγγενή-φίλο.Επίσης να αποφύγουμε οποιαδήποτε μετακίνησή του αν δεν είμαστε γνώστες .Όταν έρθει το ΕΚΑΒ αναφέρουμε ότι πληροφορίες έχουμε σχετικά με το περιστατικό.
*****Σε όλη τη διάρκεια παραμονής μας στο περιστατικό ΠΡΕΠΕΙ να είμαστε ψύχραιμοι και αν υπάρχουν συγγενείς -γνωστοί που προκαλούν άγχος και φωνάζουν τους απομακρύνουμε ευγενικά.
Δ.Ζ.
Η ΑΙΩΝΙΑ ΜΑΧΗ—ΚΑΨΙΜΟ ΛΙΠΟΥΣ
Κύριως οι γυναίκες δίνουν σε καθημερινή βάση έναν αγώνα να βρούν τον καλύτερο αλλά και πιο αποτελεσματικό τρόπο ,ίσως κάποιες φορές και τον λιγότερο κουραστικό,προκειμένουν να διώξουν το περιττό λίπος από το σώμα τους.Αυτό συνεπάγεται στην αναζήτηση διαφόρων σκευασμάτων, που εγκυώνται άμεσα το κάψιμο του λίπους, σε κρέμες αλλά και παλιές συνταγές τησ γιαγιάς.Αποτέλεσμα—χάσιμο κυρίως χρημάτων(δεν είναι και οικονομικά όλα αυτά) ,χρόνου, κακή ψυχολογία και συχνά προβλήματα υγείας από τα μη έγκυρα σκευάσματα.Τώρα θα μου πείτε κ ποιά είναι λύση?Ακολούθως σας παραθέτω την άποψη από μία γιατρό:
"«Ακούγεται» και δεν «αποδεικνύεται» ότι όξινα τρόφιμα π.χ. λεμόνι, γκρέιπφρουτ, ανανάς καθώς επίσης πληθώρα καρυκευμάτων και συνδυασμός αυτών είναι δυνατόν να δώσουν λύση επειδή έχουν λιποδιαλυτικές ικανότητες. Δυστυχώς, όλα αυτά τα δεδομένα απευθύνονται κυρίως στην ψυχολογική απογοήτευση που νιώθει κάποιος, μετά από άκαρπες προσπάθειες για απώλεια βάρους. Ο μύθος αυτός επιβεβαιώνεται από τους περισσότερους διαιτολόγους, οι οποίοι θα ήταν οι πρώτοι που θα προωθούσαν όλα αυτά τα «μαγικά» σκευάσματα – τρόφιμα. Άλλωστε θα βοηθούσαν στην καλύτερη εξέλιξη της πορείας της δίαιτας αφού δεν θα χρειαζόταν να προβούν σε οποιοδήποτε διατροφικό περιορισμό.
Η πραγματικότητα είναι ότι ο μηχανισμός της λιπόλυσης είναι συγκεκριμένος και ελάχιστοι είναι οι παράγοντες που μπορούν να τον επηρεάσουν. Ο κυριότερος από αυτούς είναι η προσλαμβανόμενη – δαπανούμενη ενέργεια. Πρέπει η προσλαμβανόμενη ενέργεια να είναι μικρότερη από την δαπανούμενη. Αυτή η κατάσταση θα οδηγήσει σε αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας και εκεί θα διεγερθεί ο μηχανισμός της λιπόλυσης.
Παρόλα αυτά, στην προσπάθεια για μια αξιόλογη ταξινόμηση όλων αυτών των ουσιών, θα διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν τρεις μεγάλες κατηγορίες.
Μία που περικλείει όλα εκείνα τα σκευάσματα τα οποία πιθανόν να έχουν κάποια συνεισφορά στην εγρήγορση του μεταβολισμού και στην απώλεια λιπώδους ιστού, αλλά υπό προϋποθέσεις, μία με ουσίες που αστόχως χαρακτηρίζονται ως «λιποδιαλύτες» και τέλος εκείνη η κατηγορία ουσιών που κατέχουν σωρεία δυσμενέστατων παρενεργειών για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Στην πρώτη κατηγορία, πρωταγωνιστούν ουσίες όπως το αμινοξύ τυροσίνη, το ασβέστιο, η καφεΐνη, η καψαϊκίνη και η επιγαλλοκατεχίνη. Η συνδυαστική δράση αυτών των ουσιών, έτσι όπως τεκμηριώνεται από αξιόπιστες μελέτες μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βασικού μεταβολισμού από 2% έως 4,6%.
Αυτό που αξίζει να τονισθεί είναι πως στις μελέτες χρησιμοποιούνται μίγματα των πιο πάνω ουσιών σε σχετικά μεγάλες δόσεις και όχι οι πλούσιες διατροφικές τους πηγές. Έτσι λοιπόν το να ισχυριστεί κάποιος πως καταναλώνοντας σόγια που αποτελεί εξαιρετική πηγή τυροσίνης, πίνοντας ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι, πλούσια πηγή επιγαλλοκατεχίνης, τρώγοντας γιαούρτι που εμπεριέχει ασβέστιο, πίνοντας καφέ και άρα καφεΐνη ή «πυροδοτώντας» τον οργανισμό του με κόκκινη πιπεριά, θαυμάσια πηγή καψαϊκίνης, θα δει κάποιο αποτέλεσμα στο σωματικό του λίπος, είναι μάλλον άτοπο και άστοχο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως αξιόπιστα συμπληρώματα διατροφής που εμπεριέχουν ανάλογους συνδυασμούς και προτείνονται μόνο από ειδικούς, δεν μπορούν επικουρικά (το τονίζουμε επικουρικά) να συνεισφέρουν στην απώλεια βάρους, πάντα παράλληλα με μια ισορροπημένη διατροφή και αύξηση της φυσικής δραστηριότητας.
Στην δεύτερη κατηγορία ουσιών, αυτών που στερούνται πραγματικής δράσης ως αρωγοί της απώλειας λίπους, αλλά παράλληλα δεν εμφανίζουν παρενέργειες, συναντάμε ουσίες όπως η καρνιτίνη και η λεκιθίνη. Η Καρνιτίνη ανακαλύφθηκε το 1905 όταν απομονώθηκε από μυϊκό ιστό μοσχαριού. Η ουσία αυτή, που συμμετέχει στη παραγωγή ενέργειας από λιπαρά οξέα, έχει χρησιμοποιηθεί με ιδιαίτερη επιτυχία σε καταστάσεις μυοκαρδιοπάθειας και καρδιακής ανεπάρκειας και σήμερα βρίσκεται στο στόχαστρο πολλών ερευνών που αφορούν στην υγεία της καρδιάς. Έγκριτες όμως μελέτες που να ανάγουν την καρνιτίνη σε δραστική ουσία για αδυνάτισμα δεν υπάρχουν.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την λεκιθίνη. Παρόλο που είναι μια ουσία με θετική επίδραση στο λιπιδαιμικό μας προφίλ, δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά η οποιαδήποτε συνεισφορά της στην απώλεια λίπους.
Στην τρίτη κατηγορία όλων αυτών των ουσιών που βρίσκονται αυτό τον καιρό στην επικαιρότητα, συναντάμε ουσίες που έγραψαν «ιστορία», με εκατοντάδες θύματα παγκοσμίως. Μια εξ αυτών, που δυστυχώς ακόμα και σήμερα, αν κάποιος επιμείνει μπορεί να βρει κάτω από τον πάγκο ενός καταστήματος με συμπληρώματα για αθλητές, σε κάποιο γυμναστήριο ή μέσω διαδικτύου, είναι η εφεδρίνη.
Την εφεδρίνη την χρησιμοποιούν παράνομα εδώ και χρόνια αθλητές υψηλού επιπέδου, για να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους. Δυστυχώς όμως, η χρήση της εφεδρίνης δεν αποτελεί ‘κοινό μυστικό’ μόνο μεταξύ των κορυφαίων αθλητών, αλλά έχει διεισδύσει επικίνδυνα ακόμα και στον ερασιτεχνικό αθλητισμό.
Εδώ και χρόνια ο Αμερικάνικος Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει ζητήσει τον έλεγχο όλων των προϊόντων που περιέχουν εφεδρίνη, καθώς νέα στοιχεία απέδειξαν ότι η ουσία αυτή ευθύνεται για το θάνατο πολλών ατόμων στις ΗΠΑ.
Παράλληλα, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) της χώρας μας, έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια ελέγχους σε αποθήκες, καταστήματα προϊόντων υγιεινής διατροφής και γυμναστήρια, μετά κυρίως από τις επισημάνσεις του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών ότι προϊόντα με μεγάλες δόσεις εφεδρίνης και καφεΐνης πωλούνται ανεξέλεγκτα ως συμπληρώματα διατροφής που βοηθούν στην απώλεια βάρους και στην αύξηση της αθλητικής απόδοσης.
Αν λοιπόν προβληματίζεστε με παραπάνω κιλά, κατανοήστε πως ο μόνος τρόπος να τα χάσετε χωρίς να κινδυνέψει η υγεία σας ή η τσέπη σας, είναι η αλλαγή του τρόπου διατροφής, που συντελείται αργά και σταδιακά και βέβαια η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας μέσα από ψυχαγωγικά σπορ ή προγράμματα εκγύμνασης οργανωμένων γυμναστηρίων.
Κοροδήμα Μαρίλη
Ιατρός"
ΔΗΜΗΤΡΑ Ζ.
.....ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Πολλοί γονείς αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τo μάθημα της ορθογραφίας.Η αντίδραση των παιδιών κάνει ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση. Άραγε υπάρχει τρόπος αυτή η ώρα να γίνει λιγότερο οδυνηρή και για τις δύο μεριές? Να κάποιες μέθοδοι-συμβολές που θα τις εφαρμόσετε έχοντας πάνω απ' όλα υπομονή ηρεμία και καλή διάθεση .
Η εκμάθηση της ορθής γραφής των λέξεων ξεκινά από τις καταλήξεις. Όσον αφορά, λοιπόν, στα γραμματικά μορφήματα– δηλ. στο καταληκτικό κομμάτι της λέξης που καθορίζεται από τους γραμματικούς κανόνες – μπορούμε:
1, Να ζωγραφίσουμε με έντονα χρώματα τον κανόνα σε ένα χαρτόνι, δίνοντας κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα, όπως,
κρατ
πηδ -ώντας
τρυπ
2,Το παιδί επαναλαμβάνει τον κανόνα προφορικά – εν προκειμένω, όταν η λέξη τελειώνει σε –ώντας που τονίζεται, γράφεται με –ω-
3,Το παιδί αντιγράφει τον κανόνα σε ένα άλλο χαρτόνι, χρησιμοποιώντας ένα έντονο χρώμα για την κατάληξη.
4,Του υπαγορεύουμε λέξεις που βασίζονται στον κανόνα και αφήνουμε χρόνο στο παιδί να αυτοδιορθωθεί και να υπογραμμίσει τα λάθη του με έντονο χρώμα.
5,Προτρέπουμε το παιδί να γράψει τις λανθασμένες λέξεις, αφού τις διορθώσει, όσες φορές χρειάζεται, επαναλαμβάνοντας κάθε φορά προφορικά τον κανόνα.
6,Υπαγορεύουμε προτάσεις με λέξεις που βασίζονται στον κανόνα και αφήνουμε χρόνο στο παιδί να αυτοδιορθωθεί και να υπογραμμίσει τα λάθη του με έντονο χρώμα.
7,Δίνουμε ένα κείμενο που σκόπιμα έχει λάθος γραμμένες τις λέξεις του διδασκόμενου κανόνα και ζητάμε από το παιδί να το διορθώσει.
8,Υπαγορεύουμε ένα απλό κείμενο με λέξεις που βασίζονται στον κανόνα και αφήνουμε χρόνο στο παιδί να αυτοδιορθωθεί και να υπογραμμίσει τα λάθη του με έντονο χρώμα.
9,Σε κάθε ευκαιρία επανερχόμαστε για να θυμίσουμε τον κανόνα.
10,Δεν επιπλήττουμε για τα λάθη, αλλά επιβραβεύουμε για τις σωστές λέξεις – όσες κι αν είναι αυτές!
Αφού το παιδί έχει αρχίσει να κατακτά το μηχανισμό εφαρμογής των γραμματικών κανόνων, μπορούμε να προχωρήσουμε στα λεκτικά μορφήματα – δηλ. στην ορθογραφία που αφορά στην αρχή ή στο μέσον της λέξης.
1,Υπαγορεύουμε στο παιδί μία ομάδα βασικών λέξεων από το βιβλίο της Γλώσσας και, αφού διορθώσει μόνο του τα γραμματικά λάθη, του διορθώνουμε τα λεκτικά.
2,Ζωγραφίζουμε τα λάθη σε εικόνες, προκειμένου το παιδί να οπτικοποιήσει τις λέξεις με την ορθή τους γραφή λ.χ-->
3,Ζητάμε από το παιδί να κοιτάξει προσεκτικά τις ζωγραφισμένες λέξεις και να τις φανταστεί, κλείνοντας τα μάτια αν αυτό είναι απαραίτητο.
4,Διαβάζουμε τις λέξεις στο παιδί και ζητάμε να μας πει πώς γράφονται.
5,Υπαγορεύουμε στο παιδί τις νέες λέξεις για να τις γράψει και του αφήνουμε χρόνο για αυτοδιόρθωση.
6,Ελέγχουμε τις λέξεις και επιβραβεύουμε για όσες έχουν γραφτεί σωστά.
7,Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για όσες λέξεις δεν έχουν κατακτηθεί.
8,Στο τέλος, υπαγορεύουμε όλες τις λέξεις που διδάχτηκαν εκείνη την ημέρα, προκειμένου να ελέγξουμε κατά πόσον αυτές έχουν αυτοματοποιηθεί.
9,Κάνουμε συχνές επαναλήψεις πρώτα προφορικά κι έπειτα γραπτά.
10,Όταν αυτή η ομάδα λέξεων κρίνουμε ότι έχει πλήρως κατακτηθεί και αυτοματοποιηθεί,προχωρούμε στην επόμενη, προσέχοντας πάντα οι λέξεις που επιλέγουμε να έχουν μικρό κι αυξανόμενο βαθμό δυσκολίας, προκειμένου να μην απογοητευτεί το παιδί. Μπορούμε να παρεμβάλλουμε και λέξεις που είμαστε σίγουροι ότι το παιδί γνωρίζει να γράφει σωστά, για να τονώσουμε την αυτοπεποίθησή του.
Οι παραπάνω τεχνικές αποσκοπούν απλώς στο να δώσουν κατευθυντήριες και φυσικά δεν είναι απαραίτητο να τηρηθούν αυτούσιες. Το κάθε παιδί είναι μοναδικό και έχει το δικό του ιδιαίτερο τρόπο μάθησης. Πρέπει, λοιπόν, να προσαρμόσουμε τις μεθόδους μας στις ανάγκες του. Αν σεβαστούμε το ρυθμό μάθησης του κάθε παιδιού και έχουμε υπομονή κι επιμονή, το αποτέλεσμα θα μας επιβραβεύσει.
ΔΗΜΗΤΡΑ Ζ.
ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ-ΑΛΛΑΓΗ ΔΙΑΘΕΣΗΣ
Είμαι σίγουρη πως πολλοι από μας τον Σεπτέμβριο έχουμε την αντύπωση ότι ξεκινάει μία νέα χρονιά.Όλα αλλάζουν,διάθεσή μας , εποχή νέα τάξη στο σχολείο για τα παιδιά και φυσικά η ψυχολογιά μας.Νωπές αναμνήσεις αο τισ καλοκαιρινές διακοπές και στάδιο προσαρμογή για το χειμώνα που έρχεται.
Παθαινουμε ένα είδος κατάθλιψης η οποία εμφανίζεται φθινόπωρο και χειμώνα όπου η διάρκεια της ημέρας γίνεται πιο μικρή πλέον.
Υπάρχουν πολλές θεωρίες που προσπαθούν να εξηγήσουν την εμφάνιση της διαταραχής, καθώς δεν είναι ακόμα σαφές ο λόγος που την προκαλεί. Η μειωμένη έκθεση στον ήλιο, φαίνεται να επιδρά σε σημαντικό βαθμό στην αλλαγή της διάθεσης και της συμπεριφοράς μας. Σημαντικός είναι ο ρόλος της μελατονίνης που εμφανίζει διαταραχές στον μεταβολισμό της. Αυτή η ορμόνη βοηθά τον οργανισμό να γνωρίζει πότε πρέπει να κοιμηθεί και πότε να ξυπνήσει. Άλλη αιτία για την εμφάνιση της διαταραχής, είναι διατάραξη της ισορροπίας της σεροτονίνης, νευροδιαβιβαστής που σχετίζεται με τη διάθεση, την όρεξη και τους βιολογικούς μας ρυθμούς, η οποία τον χειμώνα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με το καλοκαίρι. Βέβαια, για τη διατήρηση των συμπτωμάτων σημαντικό ρόλο παίζουν ψυχολογικοί παράγοντες.
ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΛΙΓΟΙ ΜΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ!!!
ΔΗΜΗΤΡΑ ZAX.ELLIE GOULDING:TO ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΑ 26 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ VIEWS ΣΤΟ YOUTUBE.
Η Elena Jane "Ellie" Goulding κατάφερε σε μόνο ένα μήνα να μαζέψει 26 εκ. views στο YOUTUBE με το τραγούδι "Burn" αλλά δεν είναι καινούργια σε αυτό το χώρο .Η Ellie είναι μια 27χρονη αγγλίδα τραγουδίστρια που παίζει μαντολίνο, κιθάρα, πλήκτρα, μπάσο, τύμπανα, κρουστά και κλαρινέτο.Επίσης έχει βγάλει δύο δίσκους: το "Lights"(2010) και το "Halcyon"(2012) που ήταν αρκετά επιτυχημένοι.Η Ellie έχει εκατομμύρια views στο YOUTUBE σε όλα της τα τραγούδια.Ας μιλήσουμε όμως και για το "Burn" που είναι ένα εκπληκτικό τραγούδι του οποίου το βίντεο κλιπ έχει εξαιρετικά εφέ φωτισμού και πολλά άλλα.Για να το διαπιστώσετε με τα μάτια σας δείτε το βίντεο κλιπ παρακάτω :