Posted by : Jkostikos September 14, 2013


Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Πρώτων Βοηθειών (κάθε 2ο Σάββατο του Σεπτεμβρίου)
καλό θα ήταν να αναφερθούμε λίγο σε αυτές.Τι είναι οι Πρώτες Βοήθειες? Είναι το σύνολο των πρώτων ενεργειών που κάνουμε στο τόπο του ατυχήματος με ότι πρόχειρα μέσα διαθέτουμε με σκοπό α.να σώσουμε τη ζωή του ασθενούς-τραυματία
β.να μην επιδεινωθεί η κατάστασή του και 
γ.να μειωθεί ο πόνος του. Το ποιο σημαντικό είναι να έχουμε εξασφαλίσει την δική μας ασφάλεια έτσι ώστε να μπορέσουμε να προσφέρουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη βοήθειά μας.Πρώτο βήμα μας σε κάποιο περιστατικό είναι εξασφάλιση ασφαλούς περιβάλλοντος (π.χ διακοπή ρεύματος σε ηλεκτροπληξία,ασφάλεια αυτοκινήτου σε τροχαίο,κατάσβεση φωτιάς και άμεσο απεγκλωβισμό ατόμου σε περίπτωση πυρκαγιάς)
Αμέσως μετά πρέπει να καλέσουμε το 166.Η κλήση μας θα πρέπει να παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για καλύτερη κατανόηση .Αναφέρουμε τα εξής.... -Τόπο ατυχήματος -Τύπο ατυχήματος -Αριθμό τραυματιών -Χρόνο του ατυχήματος -Το όνομα μας και το τηλέφωνό μας -Πληροφορίες που τυχόν μας ζητηθούν από το 166 -ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΠΡΩΤΟΙ ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΜΕΙΣ.
Κατά την αναμονή του ΕΚΑΒ παρέχουμε τις Πρώτες Βοήθειες.Μπορεί να μην είμαστε γνώστες, παρόλα αυτά πολύ σημαντικό είναι,για τον ασθενή-τραυματία, να βλέπει και να νιώθει πως κάποιος είναι δίπλα του και τον στηρίζει ψυχολογικά .Σε όλη την διάρκεια, αν φυσικά έχει τις αισθήσεις ,του προσπαθούμε να μάθουμε τα στοιχεία του και κάποιες πληροφορίες για ασθένεια λήψη φαρμάκων κ.α.Σε αντίθετη περίπτωση συλλέγουμε τις πληροφορίες από κάποιον συγγενή-φίλο.Επίσης να αποφύγουμε οποιαδήποτε μετακίνησή του αν δεν είμαστε γνώστες .Όταν έρθει το ΕΚΑΒ αναφέρουμε ότι πληροφορίες έχουμε σχετικά με το περιστατικό.

*****Σε όλη τη διάρκεια παραμονής μας στο περιστατικό ΠΡΕΠΕΙ να είμαστε ψύχραιμοι και αν υπάρχουν συγγενείς -γνωστοί που προκαλούν άγχος και φωνάζουν τους απομακρύνουμε ευγενικά.




Δ.Ζ.

Popular Post

Blogger templates

Powered by Blogger.

- Copyright © JKOSTIKOS -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -